Bloemenborder in de nazomer

19
jun

Gepost op

Op 12 juni laatstleden leerden we dat een plantenborder vanaf het prille begin moet worden doordacht met de juiste keuze van planten (bollen/eenjarigen/vaste planten/structurele planten) zodat die border van het vroege voorjaar tot het late najaar door zijn kleur, vorm en structuur de aandacht trekt.

De voordrachtgever, Yannick Boulet, een kenner,  maakte ons meteen duidelijk dat een border gedurende het hele jaar aandacht vereist: van het vroege voorjaar tot het late najaar.

De aanleg van een plantenborder, onafgezien van de grootte  (groot of kleinschalig), start met het plannen van structuur in de border. Structuur wordt hoofdzakelijk gevormd met enkele  “ankerplanten”, planten die als aandachtstrekkers in een border zorgen voor een visueel aantrekkelijk geheel dat in het oog springt gedurende alle jaarlijkse seizoenen.
Ankerplanten zijn bijvoorbeeld in vorm gesnoeide hagen en figuren die in hoogte of in kleur het oog als het ware onopvallend de border tot leven brengen.

Voorbeelden hiervan zijn levensgroot gesnoeide taxus figuren, kleurrijke siergrassen, planten met een wintergroene en kleurrijke bladkleur ( zoals de kleine Cortadera selloana pumilla – pampas gras) tot  de Yucca filamentosa (palmlelie, met zijn opvallende bloeiwijze in de nazomer).

Na de structuurplanten wordt een border verder opgebouwd, beginnend met vroege voorjaarsbloeiers (vaste planten of bolgewassen) , met daaropvolgend vroegbloeiende lentebloeiers (vaak een- of tweejarige) die de brug maken tussen de voorzomer en de zomerse vaste planten.

De plantenkeuze hiervoor is enorm en – zo vaak – over smaak en voorkeur is geen discussie voor ieder wat wils, naar kleur, hoogte of vorm.

 

Contactgegevens

Maatschappelijke zetel en lokalen

Kneuterweg 4
3520 Zonhoven

Eerstvolgende activiteit

Tuinadvies bij de leden ter plaatse

11
mei

info volgt ....

>> lees meer

Onze partners

http://www.cremerie-chapeau.be
http://www.campingholsteenbron.be
http://www.energiecontrol.be
http://www.bielennv.be
https://www.vecasolar.be
http://www.verhuur-truyers.be
https://www.bloemendroom.be/
https://www.beobank.be
https://www.serneelsbikes-zonhoven.be
http://www.copainenco.be
https://gezondheidzonnedauw.be/
http://www.tuinenwirix.be
http://www.zowizo.be
https://www.sibellighting.be
https://www.onivaverzekeringen.be/
http://www.thuisverplegingzonhoven.be
http://www.vanoppengeert.be
http://www.indestege-marc.be
http://www.kitchen-suite.be

Word lid van VTZ en krijg ook antwoorden op uw vragen.
Geniet ook van andere voordelen! MEER WETEN?

Cookies en privacy